Sunday, 6 March 2011

Sila Dail Talian 24434....


Pernah x bile berdoa korang meng'imagine'kan situasi nih :

"Trima kasey, anda telah menghubungi Baitullah...
 Sila tekan 1 utk MEMINTA....
 Tkan 2 utk BERSYUKUR...
 Tkan 3 utk MENGELUH...
 Tkan 4 utk LAIN2... "


Maybe korang akan dgar camni lak : 


"Maaf, ktika ni smua malaikat sdg membantu pelanggan lain...
 Diharap sabor menunggu...
 Panggilan anda akn dilayan sbntar lgi..."

Try imagine lagi time kite tgh brduka & ingin mengadu kpd ALLAH dpat respons gini :

"Jika anda mahu brbicara, tkan 1 utk bckap dgan malaikat Mikail...
 Tkan 2 utk bckap dgan malaikat2 yg lain....
 Tkan 3 utk mmbuat aduan...
 Tkan 4 jika mahu mmbuat prtnyaan ttng syurga atau neraka..."

Ataupn respons camnih:

"Sistem kami mnunjukkn anda tlah memanggil lebih drpd skali pg hari ni, sila cuba di kemudian hari!"

"Pejabat kami dtutup pd hjung minggu, sila hubungi smula pd hari berikutnye..."



Jwapan2 sebegini sdah x asing dlam kehidupan kita... Namun, adakh ia yg akn ditrima tika mendail nmbor2 ALLAH...

Sudah tentu TIDAK!!! ALLAH amat mengasihi kita.... Stiap msa kita buleh 'menelefon-NYA', x kire tmpat dan waktu...
Kite hnya prlu menghadap-NYA & mmbuat aduan pd bile2 msa & ALLAH sntiasa mndgarnye tnpa sbrg had...

Apbila kita mendail talian ALLAH, tiada istilah 'talian busy'... ALLAH mnrima stiap panggilan hamba-NYA tnpa mengire waktu & amt mengetahui sape para pemanggil itu....



Talian 24434 adalah talian yg pling mudah utk mendail-NYA.... Jgan la gi try kat hp korang lak ye ye ye.. (kalu yg da thu 2 bagus la)... Mengapa 24434???

Subuh     - raka'at = 2
Zuhur      - raka'at = 4
Asar       - raka'at = 4
Maghrib - raka'at = 3
Isya'       - raka'at = 4

2 + 4 + 4 + 3 + 4 = 17 (ajr math lak)... p/s: so that 17 is my feveret number...



Jika ingin lbih smpurna & lbih dkat dengan-NYA, dail lah talian 2 yg slalu available... solat tahajud, solat dhuha, solat hajat, solat taubat, solat rawatib & etc............

Dail la talian 30 yakni Al-Quran yg mengandungi 30 juzuk...

Dail jgak talian 99 @ Asmaul Husna...

Utk lebih cantik, kita leh gak dail talian 33... zikir : Subha'nallah, Alhamdulillah & Allah huakbar...





Yg pasti talian ALLAH adlah scara terus, telus, mulus, tnpa operator, tnpa perantara, tnpa tinggalan psanan &  yg pling pnting tnpa bil @ kos...

Jumlah talian juga infinity, 24 jam sehari... ataupn aku slalu nmpak org gune 24/7... dan ia brtahan shinggalah kita kembali kepada-NYA...

Inilah talian yg wajib kita dail stiap hari... Sygnye ade yg mngabaikan talian ini krane manusia lebih tergoda kpd talian duniawi (trmasukllah aku) meskipun kdg2 tiada jwapan, x dibalas & xde kwasan liputan @ no coverage la bro...

Amar Makruf Nahi Mungkar!!!!!!!


4 comments: