Friday, 30 December 2011

'Khayalan"

Semua menjadi tanda tanya
Propaganda

Puas
Buat hati x keruan
Biar, wajah yg berkeliaran
Damba kehadirannya

Khayalan
Bawa terbang tinggi
Jauh ats d awan
Dari dunia yg hampa

Seluas laut yg trbentang
Buihnya terapung di awangan
Derita, dunia yg mencengkam
Cuma, utk aku brtahan

Semua
Hanyalah diperdaya
Modenisasi hanya, utk haiwan d rimba
Globalisasi cuma, jadi tuan si hamba
Monarki utk apa, badut2 istana

Hampa kecewa x brmakna

Khayalan
Dunnya.

Saturday, 10 December 2011

What da

This just an abandoned blog...
Salam kenangan


Sekelip mata
Aku trima lembaran itu
Aku trkasima
Aku x dtendang
Aku trus mngkhabari mak
Mak mngerti
Sudah selesai satu isu


Tika itu aku brfikir
Dunia ku
Dunia mu
Kini berbeza
Kerana kini aku dihalang
Tembok se'gah' spt tmbok besar cina 
Seharian aku dlam tmpurung
Trlalu takut utk menjengah realiti
Jatuhnya empayar aku
Memberi hikmah kpd ku
Yg mana kawan lawan dan taktahwan
Tika itu jga aku x myangka
Pemergian ku mmberi impak pdamu
Impak maksima 
Dan dikala kita bersua
Serius, senyum, mgelak
Itu antra perisai aku tuk menahan kesedihan
X dpat brjuang brsma mu


Kelas yg gempak dan bising
Ahhh
Jgn biarkn ia suram
Kalu aku tahu ia kali trakhir
Aku bnarkn kau ambil hp ku
Main spuasnya
Kalu aku tahu ia kali trakhir
Aku biarkn kau bgurau dgn aku
Spuas puanya

Kalu aku tahu ia kali trakhir
Aku aku akn mengacau memperli kau 
Shingga kau bosan


Once in a lifetime
Masihkh ingt pristiwa itu
Daku dkelilingi aweks2 M3T15
Yep
Hnya aku sorang
Yg brani demikian
Sahabat
Jgn kau tnggu ktibaan ku
Yakinlah kalu ade rezeki
Kita akn brsua
Tika itu buat lah apa kau suka
Aku akn sedia 


Jgn berduka dpan ku 
Mahupn blakng ku
Krane di lubuk ati ku
Ingin trut sama ia
Hnya kejantanan yg mngawal aku
Dari bremosi


Sudah
Kita msti bangkit
Aku msti mmbangunkan smula empayar aku yg rebah

Kau
Trus majukan dan makmurkan empayarmu
Keep in touch


Trima ksih ats sgalnye
Kau adalh kwan TERBAEEEK
Kau akn ttap dknang dlam sejarah
NazRi TajudDin RainGerz









Sunday, 6 March 2011

Sila Dail Talian 24434....


Pernah x bile berdoa korang meng'imagine'kan situasi nih :

"Trima kasey, anda telah menghubungi Baitullah...
 Sila tekan 1 utk MEMINTA....
 Tkan 2 utk BERSYUKUR...
 Tkan 3 utk MENGELUH...
 Tkan 4 utk LAIN2... "


Maybe korang akan dgar camni lak : 


"Maaf, ktika ni smua malaikat sdg membantu pelanggan lain...
 Diharap sabor menunggu...
 Panggilan anda akn dilayan sbntar lgi..."

Try imagine lagi time kite tgh brduka & ingin mengadu kpd ALLAH dpat respons gini :

"Jika anda mahu brbicara, tkan 1 utk bckap dgan malaikat Mikail...
 Tkan 2 utk bckap dgan malaikat2 yg lain....
 Tkan 3 utk mmbuat aduan...
 Tkan 4 jika mahu mmbuat prtnyaan ttng syurga atau neraka..."

Ataupn respons camnih:

"Sistem kami mnunjukkn anda tlah memanggil lebih drpd skali pg hari ni, sila cuba di kemudian hari!"

"Pejabat kami dtutup pd hjung minggu, sila hubungi smula pd hari berikutnye..."



Jwapan2 sebegini sdah x asing dlam kehidupan kita... Namun, adakh ia yg akn ditrima tika mendail nmbor2 ALLAH...

Sudah tentu TIDAK!!! ALLAH amat mengasihi kita.... Stiap msa kita buleh 'menelefon-NYA', x kire tmpat dan waktu...
Kite hnya prlu menghadap-NYA & mmbuat aduan pd bile2 msa & ALLAH sntiasa mndgarnye tnpa sbrg had...

Apbila kita mendail talian ALLAH, tiada istilah 'talian busy'... ALLAH mnrima stiap panggilan hamba-NYA tnpa mengire waktu & amt mengetahui sape para pemanggil itu....



Talian 24434 adalah talian yg pling mudah utk mendail-NYA.... Jgan la gi try kat hp korang lak ye ye ye.. (kalu yg da thu 2 bagus la)... Mengapa 24434???

Subuh     - raka'at = 2
Zuhur      - raka'at = 4
Asar       - raka'at = 4
Maghrib - raka'at = 3
Isya'       - raka'at = 4

2 + 4 + 4 + 3 + 4 = 17 (ajr math lak)... p/s: so that 17 is my feveret number...



Jika ingin lbih smpurna & lbih dkat dengan-NYA, dail lah talian 2 yg slalu available... solat tahajud, solat dhuha, solat hajat, solat taubat, solat rawatib & etc............

Dail la talian 30 yakni Al-Quran yg mengandungi 30 juzuk...

Dail jgak talian 99 @ Asmaul Husna...

Utk lebih cantik, kita leh gak dail talian 33... zikir : Subha'nallah, Alhamdulillah & Allah huakbar...





Yg pasti talian ALLAH adlah scara terus, telus, mulus, tnpa operator, tnpa perantara, tnpa tinggalan psanan &  yg pling pnting tnpa bil @ kos...

Jumlah talian juga infinity, 24 jam sehari... ataupn aku slalu nmpak org gune 24/7... dan ia brtahan shinggalah kita kembali kepada-NYA...

Inilah talian yg wajib kita dail stiap hari... Sygnye ade yg mngabaikan talian ini krane manusia lebih tergoda kpd talian duniawi (trmasukllah aku) meskipun kdg2 tiada jwapan, x dibalas & xde kwasan liputan @ no coverage la bro...

Amar Makruf Nahi Mungkar!!!!!!!


Sunday, 27 February 2011

Pengalaman manis, pahit, masam, tawar dan masin...

Assalamualaikum.. Dolu2 aku ade buat blog sal Hitler, nnti2 aku smbung la lagi ek (mcam ade org bace je)... Dpat idea trbaru lak ni... Skang aku nk crite sal pngalaman aku...
Sblum tu, gambo2 yg aku bbuh dlam blog nih bkan milik aku yep... ia adlah milik Ryuuki Orihime Ayuzawa(name fb) ataupn Jessica @ my nii-chan & kepunyaan sorang lagi iaitu Izzah @ kwan sejak dari Form 1...

Aku mintak maaf bnyak2 la kalu de sape2 terasa ke ape ke... Ni juz citer aku, mgkin de khilaf la bro...

Citer dimulakan dgan, aku mendapat berita bhawa Lembaga Pengawas SMKK akn mengadakan jamuan der... makan free (sbnarnye kna byar la bro, 2 la lain kali byar yuran)... Pe lagi, aku dan yg seangkatan dgan aku mlah yg lebih2 pangkat dari aku pn dipanggil la utk mesyuarat sane, mesyuart sini, mcm2 le..

Posing2, (mase ni cikgu liza suh aku dduk elok2, kalu x terjengah kepala mcam antu ja.. haha)

Jadi mcam2 tugas la diberikan kat ahli2 Lembaga Pengawas yg sudah senior dan yg berjawatan... Aku pn mendapat kpercayaan utk jadi AJK Susun Atur... Maksudnye, hal ehwal dewan tuh aku ade la terbabit cket...
Ckap sal nih, tringat kate sorang adik @ niece, Iza Khatini... Dye kate syiok jadi senior, namun sronok gak jadi junior... Aku skong sngat2 ayt tuh..

Senior ke junior ke, due2 ade kelebihan dan kekurangan sindri... Senior slalunye akan dipertanggungjwabkan dgan isu2 yg lebih berat + diorang ni yg nnti kna menjwab dgan cikgu jika pe2 not in the right way (or the left way)..... Junior plak bljar dari senior camne utk handle bende2 gitu & selalunye diorang juz diberikan kerja2 yg memerlukan kudrat empat kerat...

Sblum tuh, ni antra prkara2 yg menjadi isu time tuh:
1. Pakaian nk gi jamuan, konflik2 ade la... mlas nk sbut balik daaaaa....
2. Makanan & minuman (tnpa ni x jadi jamuan)...
3. Tempat jamuan der... (aku in-charge dlam ni, bangga sat / tapi bkan la aku sorang je ye)
Dan mcam2 lgi la..

Dari diorang ni la aku curi gambo2 nih... sssyyyhhh....

Setelah selesai sume2 isu tuh maka jamuan pn diadekan (aku saje2 skip crite sikit sbb xnk knang kisah2 lame yg agk pahit dan masin), namun dpat timba pengalaman, 2 yg pnting ye tuan2...... Hoho...

Ari jamuan 2 pn bermula, dgar2 ade org kate jamuan tuh boring la x meriah la... Tapi bagi aku dan rkan2 yg seangkatan dgan aku amatlah sibuk ketika itu, last year + senior plak kan... Mcam byak sngat jasa aku je... Blah la naz.. (kutukan kpd diri sendiri)...

Ape2 pn aku enjoy sngat2 mase jamuan tuh... Ye la, 2 jamuan mgkin yg terakhir kan utk ku sbgai pelajar essemkay...

Apek @ Law bersama Izah @ Cute2...

Nk crite sal ape agi nih, ha.... akibat dari jamuan ni jgak la aku dpat blajar lebey lagi sal responbility... yela, bdak2 skola uruskan hal2 org dewasa... (pujian dari cikgu liza yg akn ku sentiasa ingati, mgkin hingga mati)... Namun bkan aku jeh, org lain juga dpat pengajaran diorang masing2...

Lalala~ ~ ~.... Sape la botak tuh...

Ceh, aku x tahu nk citer pe dah... Bile fikir mmg mcam2 nk tulis, tapi aku takut nnti pnjg sngat dan korang mlas bca lak...
Ringkasannye, name pn jamuan so makan la... HAHA... selain itu ade la ucapan dari guru2 yg berkenaan lah.. bile sebut sal nih sedey la plak... (yela, ade sorang cikgu tuh da brenti jadi cikgu pengawas, siap buat annoucement kat jamuan nih)..... ni yg touching nih... p/s: benda da lpas usah dikenang...

Hensem x... Cun x.. Cute x... Sweet x... Ceria x..

Aku rse nk end story da la.. mmg x bez tol blog aku ni ek... Skip forward, jamuan tu pn berakhir... Tdak aku lupekan org2 yg bersama dgan aku utk membantu aku, dan yg menjayakan jamuan nih.. CIKGU LIZA, law si apek, awin, izzah, imran, nabilah syarifudin, kak syafiqah, syafiza, usop, rahmat, chein, adik2 junior yg aku x ingat name (muke sorang2 aku ingat tau) dan ramai2 lagi... X tertaip aku nk buh ye... Yg termiss name 2 mintak maap la ek...

Hihihi~ ~ ~... Izah jahat buat peace..... Haha... Chein x smpat nk letak pinggan dgan cwan dye... Lapor la tu...

Yg pnting, ni blog aku.... suke2 ati dan buku lali aku nk tulis ape ye... WAHAHAHA!!! DaaaaaaAAaaaaaa....
p/s: salah silap sile le tegur...
PERINGATAN: Tulisan, taipan, bahasa & yg same sekutu dgannye dlam blog ini adalh salah dari segi bahasa baku bahasa Melayu ye...
Aku x tau pe aku tgh buat, pose ape menatang la tu...